adaKah Aku,kau,Dia atau kiTa ?

Pernah satu ketika, sedang Rasulullah berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat, tiba2 bergenang air mata baginda s.a.w. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yg tak mereka senangi di wajah Rasulullah. Apabila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar, baginda s.a.w. mengatakan bahawa terlalu merindui umatnya yg disebut sebagai ikhwannya. Para sahabat merasa irihati sehinggakan Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah, "Bukankah kami ini ikhwanmu?" Rasulullah menjawab, "Tidak, kamu semua adalah sahabatku...ikhwanku adalah umatku yg belum pernah melihatku tapi mereka beriman dan sangat mencintaiku...aku sangat rindu untuk bertemu mereka.."

Friday, December 11, 2009


“Nisa jika engkau memilihku dulu...Mungkin juga aku tidak terlibat dengan dosa-dosa...peristiwa hitam yang menghantui hidupku...astagfirullah....astagfirullah....Ya Allah...lemahnya hambamu ini....bantulah aku...sayangi aku....”((مَا مِنْكُمْ مِنْ أَحَدٍ إِلا سَيُكَلِّمُهُ اللهُ لَيْسَ بَيْنَهُ وَبَيْنَهُ تُرْجُمَانٌ. فَيَنْظُرُ أَيْمَنَ مِنْهُ فَلا يَرَى إِلا مَا قَدَّمَ وَيَنْظُرُ أَشْأَمَ مِنْهُ فَلا يَرَى إِلا مَا قَدَّمَ وَيَنْظُرُ بَيْنَ يَدَيْهِ فَلا يَرَى إِلا النَّارَ تِلْقَاءَ وَجْهِهِ. فَاتَّقُوا النَّارَ وَلَوْ بِشِقِّ تَمْرَةٍ)) (متفق عليه) وزاد مسلم: ((وَلَوْ بِكَلِمَةٍ طَيِّبَةٍ))


Tidak ada seorang pun di antara kalian, kecuali nanti (pada hari kiamat) akan diajak bicara oleh Allah, yang antara dia dengan Allah tidak ada seorang penerjemah pun. Lalu dia melihat ke sebelah kanannya, maka dia tidak melihat kecuali apa yang telah dilakukannya dan dia melihat ke sebelah kirinya, maka dia tidak melihat kecuali apa yang telah dilakukannya. Kemudian dia melihat ke depan maka dia tidak melihat kecuali neraka berada di hadapannya. Maka takutlah terhadap neraka walaupun (hanya berinfaq) dengan sebelah/setengah kurma!”

(HR. Al-Bukhariy no.6539 dan Muslim no.1016)

............................
“Assalamualaikum, bro zaid. Tengah baca buku apa?”


“Waalaikumsalam sufyan. Baca kitab Fatawa Mu’ashirah karangan Yusuf Al Qaradhawi – penulis buku fatwa moden. Brother Sufyan pernah membacanya? Terjumpa di library tadi – ada empat jilid fatwa moden karangan Yusuf Al Qaradhawi.”


“hehe.. tak pernah baca lagi tentang kitab fatwa moden karangan beliau,lebih suka membaca Ushulud Dakwah hasil penulisan Doktor Abdul Karim Zaidan dan juga Kitabul Kharraj oleh Imam Abu Yusuf, ehh satu lagi kitab ahlu sunnah waljamaah nama pengarangnya terlupa.. Sangat menarik untuk dibaca, brother Zaid mahu pinjam?”“Alhamdulillah,kita bertukar kitablah yer? Insya-Allah.”


“yang itu kitab apa pula?”


“Yang ini kitab-kitab fiqh, seperti Fiqh Adillah, Fiqh Manhaji, Fiqh Muyassar, Syarah Qawaid Fiqhiah dan juga Syarah Qanun Awal Syahs dan banyak lagi yang perlu dibeli ini,buat koleksi dan ilmu bermanfaat”

“Alhamdulillah,bangga ada kawan macam bro zaid. Tapi ingat pesan ni bro zaid,kitab-kitab yang dibeli itu berlainan dengan aliran pembelajaran disini..Jangan sampai terabai pelajaran di universiti ye... Kulliyyah of Information and Communcation Technology tapi beli kitab-kitab ilmu fiqh & fatwa, mahu jadi ustaz?

“Tak salahkan?ada-ada saja bro sufyan nie”


“Bro Zaid, kau tahu tak pasal si nur tue?”Siapa sangka muslimah masjid pun tidak terlepas dari....” –Belum sempat sufyan menghabiskan ayatnya,zaid bersuara..


“Ehh??? Dari apa brother sufyan??nur ok ke? “ Ujar zaid dengan nada yang agak cemas.


“Dari fitnah dunia... “ sambung sufyan.


“Dengan siapa? Ya Allah,lindungi nur dari fitnah dunia,lindungi dia dari kesulitan dunia” hati Zaid berdoa agar Allah memelihara nur dengan segala keberkatan..


“Bro sufyan jangan main-main hal macam ni, boleh bawa fitnah ini..Berdosa besar...”


“Aku Nampak dengan mata sendiri, sister Madihah pun sebagai saksi.. “ ujar sufyan.


“Lagipun setelah aku soal selidik, bertanyakan dengan beberapa kawan rapat nur, mereka telah menyakinkan aku tentang perkara ni. Sister Hajartulhanim, housemate nur sendiri yang cakap mengenai perubahan nur secara drastic setelah terkena fitnah dunia,”coupling-trend shock kot”..


Photobucket


Ya Allah, sukar aku mahu percaya...lindungilah kesucian agamanya, akhlaknya, seindah mawar berduri...Janganlah kau pesongkan hatinya setelah kau berikan petunjuk padanya... -bisik hati zaid tatkala tergamam akan perkabaran tersebut..


...................(bersambung)


0 comments:

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online