adaKah Aku,kau,Dia atau kiTa ?

Pernah satu ketika, sedang Rasulullah berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat, tiba2 bergenang air mata baginda s.a.w. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yg tak mereka senangi di wajah Rasulullah. Apabila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar, baginda s.a.w. mengatakan bahawa terlalu merindui umatnya yg disebut sebagai ikhwannya. Para sahabat merasa irihati sehinggakan Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah, "Bukankah kami ini ikhwanmu?" Rasulullah menjawab, "Tidak, kamu semua adalah sahabatku...ikhwanku adalah umatku yg belum pernah melihatku tapi mereka beriman dan sangat mencintaiku...aku sangat rindu untuk bertemu mereka.."

Sunday, October 25, 2009


[3:55:07 PM] ZAID says: tapi bimbang gak.. sbb ramai plak dak2 nakal yang nak kawan ngan saya

[3:55:37 PM] ZAID says: dan skrg pun..mereka udah tidak menjaga bhsa mereka depan saya..

[3:55:54 PM] ZAID says: kalau time diploma dulu..memang diorg takut nak ckp menda2 yang xelok..

[3:56:52 PM] ZAID says: tapi saya, selalunya buat2 xdgr je

[3:57:54 PM] ZAID says: susah nak bentuk mereka yang bermslh..saya bkn nak cari dak yang kuat agama,tapi cari pelajr yang bermaslh dan cba membawa kebaikan pada mereka..

[3:58:12 PM] ZAID says: scope kalau join PMI...kurang menyeluruh,terhad pada golongan tertentu..

[3:58:19 PM] ZAID says: dak2 laen?...

[3:58:28 PM] ZAID says: mungkin lom lagi..

[3:58:37 PM] ZAID says: perlukan medium laen..

[3:58:53 PM] ZAID says: agak mereka tidak berasa rendah diri dan kekok dengan kita..

[4:00:11 PM] NUR ALWANI NADIRAH says: saya dah faham situasi awak camna

[4:00:24 PM] NUR ALWANI NADIRAH says: realti yang berlaku dimana-mana kmpus

[4:01:00 PM] NUR ALWANI NADIRAH says: memang kita akan agak disisihkn daripada kengkawan jika bersifat tegas tentang islam.

[4:01:11 PM] NUR ALWANI NADIRAH says: ustaz ana penah pesan kita jangan mengikut arus,tapi melawan arus(flksibel), dengan kengkawan kelas,masyarakat pendekatan yang bijak tapi jangan putus asa sebabnya orang islam ni kekuatnnya ialah pada jiwanya.


kita lihat balik kisah salahudin alayubi, dia walaupun muda tapi berjiwa kental kuat semangat walaupun kemenangan islam masih jauh akhirnya paletsin berjaya ditawan dari kristian

sbgaimana amalan Rasulullah dan para sahabat perjuagan mereka lebih hebat dari kita tapi kenapa mereka mampu hadapi berbalik kepada amalan-amalan mereka,mereka trlalu cntakan Allah dan Rasulnya.
qiyam+solat jemaah+amalan sunat+usrah+majlis ilmu smua ni dri zaman Rasulullah sudah wujud

memang betul sahabat sahabatbiah mungkin sukar terima kita,perjuangan kita.. tapi kena pndai masuk tapi perlu tegas dalam bab islam contohnya ajakla mreka pergi ifthar,pergi masjid...

jangan terburu –buru dalam berdakwah..sebenarnya dari kipsas saya dah join persatuan islam..

senior saya pesan bila dah habis belajar and further perkara pertama awak kena cari usrah.

sebabnya, memang tol msa saya frst smapi sni saya rndukan suasna kipsas dkt dgn msjid ada dskusi ilmu,usrah then saya cri dsini alhmdlah saya jmpa PMI mla2 saya ingt nak stabilkan akadmik dlu.. emm fikir pnya fkr mereka perlukan bntuan saya untuk develop PMI coz sini kira bru lagi jadi saya bantu. Naqibah saya selalu pesan saya kena yakin dengan surah muhammad ayat 7 bila tolong agama Allah,nescya Allah akan mengukuhkn kedudukan kita pertolongan Allah hadir.

.......................

Zaid semakin kagum dengan kekentalan hati seorang wanita muslimah seperti wan nur alwani nadirah.Kegigihan wanita berdakwah ini menjadi intisari rohani dan kesungguhan zaid dalam memegang panji-panji perjuangan islam..

“Allahukabar...allahuakbar..... Beruntunglah siapa yang dapat memetik pintu hati dia....memperisterikannya”...hati zaid berbicara...

Semoga ia istiqamah dalam perjuangan, terpelihara dari fitnah dunia...Walaupun zaid mengagumi wanita itu, namun tidak pernah cuba untuk mengetuk pintu hati nur alwani nadirah... tidak pernah membayangkan wanita muslimah itu menjadi permaisuri bagi anak-anaknya... bukanlah dek kerana zaid seorang yang memilih atau xsuka pada nur,tapi bila ia teringat peristiwa hitam yang dialaminya 2 tahun lalu,terasa diri sangat hina,jijik,penuh dengan najis... mana mungkin ia mahu mengotorkan kain yang bersih...“Orang-orang yang bertaubat setelah melakukan dosa lebih dicintai oleh Allah dari manusia yang terus kekal dalam kemaksiatan dan kesesatan dunia...”

“Semalam adalah sejarah yang tidak dpt dipinda..Esok adalah khayalan yang belum nyata..Dan hari ini adalah kenyataan yang juga merupakan penentu siapa kita...”


(bersambung...)

Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online