adaKah Aku,kau,Dia atau kiTa ?

Pernah satu ketika, sedang Rasulullah berkumpul di dalam satu majlis bersama para sahabat, tiba2 bergenang air mata baginda s.a.w. Para sahabat gelisah melihat sesuatu yg tak mereka senangi di wajah Rasulullah. Apabila ditanyakan oleh Saidina Abu Bakar, baginda s.a.w. mengatakan bahawa terlalu merindui umatnya yg disebut sebagai ikhwannya. Para sahabat merasa irihati sehinggakan Saidina Abu Bakar sekali lagi bertanya Rasulullah, "Bukankah kami ini ikhwanmu?" Rasulullah menjawab, "Tidak, kamu semua adalah sahabatku...ikhwanku adalah umatku yg belum pernah melihatku tapi mereka beriman dan sangat mencintaiku...aku sangat rindu untuk bertemu mereka.."

Monday, May 31, 2010


Assalamualaikum pengunjung yang dimuliakan Allah,diSini terdapat perkongsian tarbiah,usrah,ilmu,modul
motivasi,Zikirullah,kalamullah/dll - moga ia bisa menjadi makanan Rohani kita seharian. Sebarkanlah kepada umah lain..Syukran.

Terdapat beberapa modul tarbiah islamik (SlideShow) yang boleh digunakan untuk individu mahupun dalam kursus motivasi,Ceramah agama,Forum motivasi, Islamik presentation dll, antum boleh memuat turun module Slide Motivasi islamik didalam folder Slide islamik. Ana harap teman-teman boleh menyebarkan demi kebaikan dan pembangunan ummah.


Firman Allah SWT:

فَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ خَيْرًا يَرَهُ {7} وَمَن يَعْمَلْ مِثْقَالَ ذَرَّةٍ شَرًّا يَرَهُ {8}

Ertinya: “Sesiapa yang mengerjakan kebaikan seberat zarrah sekalipun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya. Dan sesiapa yang mengerjakan kejahatan sebesar zarrah sekalipun, nescaya dia akan melihat (balasan)nya pula”. Surah az-Zalzalah: 7-8.

Sedekah itu membawa pelbagai maksud dan kaedah pelaksanaan berdasarkan kemampuan seseorang. Jika KAYA DAN PUNYA HARTA (Sedekahkan harta kepada insan yang memerlukan),

jika TIDAK PUNYA HARTA TAPI PUNYA ILMU
(Ajarilah ilmu yang bermanfaat kepada seseorang),

jika TIDAK PUNYA HARTA DAN ILMU
(Senyumanmu dan kata-kata yang baik juga merupakan sedekah yang mampu untuk kamu laksanakan) dll


Firman Allah SWT:

مَا يَلْفِظُ مِن قَوْلٍ إِلَّا لَدَيْهِ رَقِيبٌ عَتِيدٌ {18}

Ertinya: “Tiada suatu ucapanpun yang diucapkannya melainkan ada di dekatnya malaikat pengawas yang sentiasa hadir (ada bersama)”. Surah Qaf: 18.

Tidak ada satu pun daripada perbuatan kita, melainkan pasti akan ditulis oleh para malaikat. Dan kita pasti akan melihatnya di akhirat, samada buruk atau baik.

Dan apa jua harta yang halal yang kamu belanjakan
(pada jalan Allah) maka
(faedah dan pahalanya) adalah untuk diri kamu sendiri. Dan kamu pula tidaklah mendermakan sesuatu melainkan kerana menuntut keredhaan Allah.
Dan apa jua yang kamu dermakan
daripada harta yang halal, akan disempurnakan (balasan pahalanya)
kepada kamu, dan
(balasan baik) kamu (itu pula)
tidak dikurangkan.


(Surah Al-Baqarah: 272)

"Siapa yang sanggup mendinding dirinya daripada api neraka walaupun dengan (bersedekah) sebelah buah kurma, maka hendaklah dia lakukan."

(Hadis riwayat Muslim)

Dalam sebuah hadis yang lain daripada Anas Radhiallahu ‘anhu Nabi Sallallahu ‘alaihi wasallam bersabda bermaksud: "Bersedekahlah kamu, sesungguhnya bersedekah itu melepaskan kamu daripada Jahannam."

Sabda Rasulullah s.a.w :


" اِذَا مَاتَ ابْنِ آدَمَ اِنْقَطَعَ عَمَلُهُ اِلاَّ مِنْ ثَلاَثٍ : صَدَقَةٍ جَارِيَةٍ، أَوْ عِلْمٍ يُنْتَفَعُ بِهِ، أَوْ وَلَدٍ صَالِحٍ يَدْعُوْلَهُ ".

Maksudnya : “ Apabila telah mati seorang anak Adam, maka putuslah amalnya kecuali tiga perkara, iaitu : Sedekah jariah, Ilmu yang bermanfaat dan anak yang soleh yang mendoakan kepadanya”.
Related Posts with Thumbnails
 

blogger templates | Make Money Online